czwartek, 13 listopada 2014

pierogi z serem na słodko :)

Zainspirowana podsłuchanymi rozmowami studentów o bigosie, pierogach i innych domowych przetworach, jakie poprzywozili z domów po długim weekendzie, postanowiłam pierwszy raz w życiu odważyć się na pierogi n których ciasto przepisów nie brakuje. Do tego trzeba pomyśleć nad farszem, bla, bla, bla...
Ale jednak!
Zdecydowałam się, i wyszły przepyszne! Polecam, wg. przepisu z mojewypieki, z moim ulubionym słodkim serkiem twarogowym

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki wrocławskiej lub poznańskiej
  • jajko
  • łyżeczka oleju
  • niecała łyżeczka soli
  • 1 szklanka gorącej wody

Nadzienie serowe na słodko:

  • 0,5kg twarogu zmielonego maszynką do mięsa, lub roztartego dokładnie w makutrze
  • 3 łyżki cukru
  • jajko
  • 8g cukru waniliowego (połowa małego opakowania)
Ciasto zagniatamy ręcznie (będzie się trochę kleić). Twaróg ucieramy z pozostałymi składnikami, lub mielimy przez maszynkę a następnie dopiero mieszamy z cukrem, i jajkiem. Rozwałkowujemy ciasto podsypane mąką baaaaardzo cienko, byleby pierogi nie rozwaliły się podczas gotowania. Wycinamy koła, foremką, lub szklanką z cienkiego szkła. Nakładamy ok. łyżeczki twarogu, tworzymy kształtne pierożki zlepiając końce ciasta (ja robiłam to widelcem z obu stron). Gotowe pierożki wrzucamy do wrzącej wody w garnku na małym ogniu i trzymamy (pamiętać o mieszaniu) 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać wedle uznania, np. z mlekiem i posypane cukrem, lub z kwaśną śmietaną.
Wyszło mi ok. 45 pierożków średniej wielkości. Wszystko zależy od tego czego użyjecie do wycinania krążków.
Polecam, i smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz