czwartek, 23 października 2014

naleśniki amerykańskie



Dziś sposób na szybki, smaczny i niezbyt drogi obiad (pozdrawiam studentów! :D) niewymagających zbyt dużych umiejętności kulinarnych :) NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE, lub jak kto woli pancakes, winne być podawane z syropem klonowym, ale to już drogi interes, ale do zastąpienia. Potrzebujemy:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mleka 
  •  150 gram masła/margaryny do pieczenia
  •  6 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

 Wcześniej ( tak, żeby zdążyła wystygnąć, w te zimne dni wystarczy że wystawicie na 15 minut na balkon), należy roztopić margarynę w rondelku, ważne jest jednak żeby jej nie zagotować.
Jajka roztrzepać z solą i dodać do przesianej mąki.  Następnie dodać roztopione masło, mleko, proszek, cukier i dokładnie zmiksować. Warto wziąć dużą miskę ;) Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Smażymy (a raczej pieczemy) naleśniki na SUCHEJ NIE WYLANEJ ANI NIE WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM PATELNI! Nakładając po ok. 1 chochli. Polecam smażyć na niezbyt głębokiej patelni o gładkiej powierzchni (najlepiej teflonowej, ale nie jest to wymagane). Ja osobiście, żeby było szybciej, smażę jednocześnie na dwóch ;> Naleśniki obracamy kiedy już boki delikatnie się zarumienią, albo kiedy pojawiać się będą charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Ważne żeby przewrócić je BARDZO SZYBKIM RUCHEM bo ciasto na środku patelni może być jeszcze trochę lejące, a nie chcemy oglajdać całej kuchni. :)
 
Propozycje podania: z cukrem pudrem, z powidłami/dżemem, z bitą śmietaną i malinami (mniami :3), z miodem (jeśli ktoś lubi), właściwie obowiązuje tu dowolność. :>

SMACZNEGO!

PS. Dziś smażyłam naleśniki na jednej patelni o średnicy ok. 13cm, i drugiej ok. 24cm, wyszło mi 11 małych, i 9 dużych naleśników (są bardzo, bardzo zapychające!)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz