czwartek, 16 października 2014

mrożone cappuccino

 Choć upały już minęły, warto osłodzić sobie burą jesień smacznym i słodkim cappuccino.

Dziś coś dla smakoszy kawy.


Składniki:
-ok. 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
-1 szklanka schłodzonego mleka
-1/3 szklanki cukru
-lody śmietankowe/waniliowe/czekoladowe
-lód w kostkach
-śmietana kremówka 30%
-kakao/cynamon

Wcześniej (tak, by zdążyć wychłodzić) zaparzyć kawę z około 4-6 łyżeczek, w zależności od tego jak kto woli, w szklance wrzącej wody. Pozostawić do schłodzenia (nie wkładamy gorących rzeczy do lodówki!). Lód kruszymy za pomocą specjalnego ostrza w misie od blendera (lub zawijamy w szmacianą ścierkę i "tłuczemy" o blat ;)). Dodajemy mleko, cukier, schłodzoną kawę, i miksujemy tak długo, żeby otrzymać charakterystyczną piankę. Czas na śmietanę, te w sprayu nie są tak smaczne. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę mikserem, słodząc ją ok.2 łyżeczek (warto wetknąć palucha i spróbować ;)). Do wysokiej szklanki o cienkim szkle nakładamy gałkę lodów (nie więcej, wypływa ona na powierzchnię), zalewamy kawą z pianką, nakładamy łyżką lub wyciskamy śmietanę, posypujemy kakao lub cynamonem, co kto lubi. Dla estetyki wkładamy pustą rurkę lub "wachlarzyk", podajemy z długą łyżką lub słomką.
Smacznego!

amatorskie zdjęcie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz