piątek, 2 stycznia 2015

Roladki schwarzwaldzkie z serem


Składniki:
  •  Schab w plastrach bez kości
  • Szynka schwarzwaldzka
  •  Ser żółty w cienkich plastrach (x2)
  •   Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i kolorowy
  • Mąka do obtoczenia
  •  Smalec do smażenia
Przygotowanie: Uszykować adekwatną ilość plastrów sera i szynki do ilości schabu. Schab roztłuc bardzo cienko (szczególnie brzegi) przez folię. Obustronnie doprawić solą i pieprzem.
Zawijanie: Układamy plaster schabu tak aby węższa część była na dole, szersza do góry. Układamy na to plaster szynki i 2 plastry sera. Brzegi schabu delikatnie zakładamy do środka. Zawijamy od góry, kończymy węższą częścią. Obtaczamy roladki w mące.
Smażenie:  Rozgrzewamy dobrze patelnię z dużą ilością smalcu (roladki łatwo się przypiekają przez wypływający ser). Układamy roladki luźno. Przy każdym obracaniu ich, przyprawiamy je bazylią, pieprzem kolorowym i ziołowym, majerankiem (delikatnie) i papryką ostrą dość obficie. Gdy roladki będą dobrze obsmażone, zalewamy je wrzącą wodą i prużymy  minimum (!) 30 minut pod przykryciem. Podlewamy dość obficie, by utworzył się aromatyczny sos.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz